Οι στοχεύουσες θεραπείες είναι θεραπείες που δρουν παρεμβαίνοντας σε συγκεκριμένα μόρια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου. Τα εν λόγω μόρια συνδέονται στενά με τα καρκινικά κύτταρα.
Για να κατανοήσουμε πώς δρουν οι στοχεύουσες θεραπείες είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα καρκινικά κύτταρα διαφέρουν από τα φυσιολογικά κύτταρα, επειδή διαιρούνται και αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα από τα φυσιολογικά κύτταρα. Αυτές οι θεραπείες δρουν στοχεύοντας ορισμένα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων που τα βοηθούν να αναπτυχθούν με ανεξέλεγκτο τρόπο.
Αποκλεισμός του σχηματισμού νέων αιμοφόρων αγγείων τα οποία είναι απαραίτητα για την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων
Διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος με σκοπό την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων
Αναστολή συγκεκριμένων πρωτεϊνών που βρίσκονται πάνω ή μέσα στα καρκινικά κύτταρα και είναι υπεύθυνες για την διέγερση και ανάπτυξη του καρκίνου
Αναστολή ή διακοπή του κυτταρικού κύκλου των καρκινικών κυττάρων
Μεταφορά και παράδοση τοξικών ουσιών μέσα στα κύτταρα για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων
Στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού , μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικές θεραπείες για τη στόχευση των διαφορετικών υποτύπων του καρκίνου του μαστού. Το παρακάτω σχήμα δείχνει ποιες στοχεύουσες θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε υπότυπο μεταστατικού καρκίνου του μαστού.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους υποτύπους του καρκίνου του μαστού, πατήστε εδώ
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές για το μεταστατικό καρκίνο του μαστού με τα χαρακτηριστικά HR+/HER2+ ή HR-/HER2+. Για τον καρκίνο του μαστού με HER2+, αυτές οι θεραπείες στοχεύουν τα κύτταρα που εμφανίζουν τον υποδοχέα πρωτεΐνης HER2 στην επιφάνειά τους.
Είδος θεραπείας | Δράση |
---|---|
Συζευγμένη ένωση αντισώματος-φαρμάκου | Το μονοκλωνικό αντίσωμα συνδέεται με ένα καρκινικό κύτταρο και το συζευγμένο φάρμακο εισέρχεται στο κύτταρο και το εμποδίζει να αναπτυχθεί διακόπτοντας τον κυτταρικό κύκλο. Ο εν λόγω συνδυασμός καταστρέφει το καρκινικό κύτταρο. |
Μονοκλωνικά Αντισώματα | Στοχεύουν και προσδένονται στον υποδοχέα της πρωτεΐνης HER2 στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων, αναστέλλοντας έτσι τη λειτουργία της, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. |
Αναστολείς της τυροσινικής κινάσης | Στοχεύουν και προσδένονται στον υποδοχέα HER2 στα καρκινικά κύτταρα, αποτρέποντας τη σύνδεση μιας πρωτεΐνης σε αυτόν. Με αυτόν τον τρόπο αναστέλλουν τη δράση της πρωτεΐνης και εμποδίζουν το καρκινικό κύτταρο να διαιρεθεί και να πολλαπλασιασθεί. |
Η πιο κατάλληλη για σας στοχεύουσα θεραπεία θα εξαρτηθεί απο πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένου του εαν έχετε λάβει θεραπεία σε προγενέστερο στάδιο του καρκίνου του μαστού. Ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τις διαθέσιμες για εσάς θεραπευτικές επιλογές.
Οι συζευγμένες ενώσεις φαρμάκων αντισωμάτων χορηγούνται ενδοφλεβίως στο νοσοκομείο, δηλαδή χορηγούνται απευθείας σε φλέβα . Τα μονοκλωνικά αντισώματα επίσης χορηγούνται συνήθως ενδοφλεβίως στο νοσοκομείο. Μπορούν επίσης να χορηγηθούν με ένεση κάτω από το δέρμα.
Και οι δύο θεραπείες χορηγούνται σε κύκλους. Ο αριθμός των κύκλων που θα λάβετε και η χρονική διάρκεια μεταξύ των κύκλων ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της θεραπείας. Θα το συζητήσετε με τον γιατρό σας.
Οι αναστολείς της τυροσινικής κινάσης λαμβάνονται από το στόμα ως δισκίο ή κάψουλα. Οι εν λόγω θεραπείες χορηγούνται σε συνεχή βάση (π.χ. ένα δισκίο κάθε μέρα). Ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας πώς θα πρέπει να ληφθεί η θεραπεία σας και το χρονικό διάστημα για το οποίο θα λαμβάνετε θεραπεία.
Ορισμένες στοχεύουσες θεραπείες χορηγούνται σε συνδυασμό με άλλη θεραπεία, όπως ορμονική θεραπεία (εάν ο καρκίνος σας είναι HR+) ή χημειοθεραπεία . Θα συζητήσετε με τον γιατρό σας ποιος συνδυασμός θεραπειών μπορεί να είναι κατάλληλος για εσάς.
Οι στοχεύουσες θεραπείες μπορεί να έχουν παρενέργειες. Αυτές διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από την εκάστοτε στοχεύουσα θεραπεία. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες της θεραπείας και ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.
Βιβλιογραφία
Kazazi-Hyseni F, Beijnen JH, Schellens JH. Bevacizumab. Oncologist. 2010;15(8):819-25.
Masoud V, Pagès G. Targeted therapies in breast cancer: New challenges to fight against resistance. World J Clin Oncol. 2017;8(2):120-134.
NHS. Breast cancer in women.https://www.nhs.uk/conditions/breast-cancer/treatment/ Πρόσβαση: Σεπτέμβριος 2023.
NICE. Managing advanced breast cancer. http://pathways.nice.org.uk/pathways/advanced-breast-cancer NICE Pathway last updated: 16 August 2017. Πρόσβαση: Σεπτέμβριος 2023.